Achillespeesblessure (Achilles Tendonitis)

De achillespees is de aanhechting van de kuitspieren aan het hielbeen. De pijn bevindt zich 5-10 cm boven de hiel en is vaak gecombineerd met stijfheid in de kuitspieren. Vaak is hier ook een verdikking en roodheid aanwezig.

Achilles Tendonitis is Latijn voor ontsteking van de achillespees en is vaak de oorzaak van achillespijn. Maar bij achillespijn hoeft het niet altijd om een ontsteking te gaan. De pijn kan ook veroorzaakt worden door degeneratieve afwijkingen, m.a.w. achteruitgang in de kwaliteit van de achillespees.

Achillespijn is een typische overbelastingsblessure veroorzaakt door veel hardlopen, veel lopen of springen. Deze blessure komt vooral voor bij tennisspelers, hockeyspelers, hardlopers en mensen die intensief aan atletiek doen.

Wat is de oorzaak van achillespeesblessures?

Wannneer tijdens lopen of rennen de voet overproneert, dan heeft dit een binnenwaartse draaiing van het onderbeen als gevolg. Dit oefent een voortdurende kracht uit op de kuitspieren. De achillespees, die aan de kuitspier vastzit, is de zwakste schakel in de keten en wordt overspannen en kan ontstoken of geïrriteerd raken. In het ergste geval scheurt de pees. Daarom is het belangrijk om achillespijn serieus te nemen.

Als de kuitspieren stijf zijn dan is de over-rekking op de achillespees sterker en de kans op blessures een stuk groter.

Behandeling van achillespeesblessure, achillespeesontsteking

• ten eerste: rust, dus minder tennissen, minder hardlopen of sporten

ijs: vooral als er roodheid aanwezig is. Ook ontstekingsremmers kunnen goed helpen, verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

rekken van de kuitspieren. Flexibele en langere kuitspieren verminderen de druk op de achillespees aanzienlijk.

Behandel de oorzaak van het probleem!
Aangezien overpronatie een belangrijke rol speelt in achillespeesblessures, is het de moeite waard om een corrigerende inlegzool te overwegen. Footlogics steunzolen kunnen een effectieve en goedkope oplossing bieden. Footlogics corrigeert de positie van de voet en enkel en voorkomt overpronatie. Hierdoor neemt de spanning op de achillespees af en heeft het weefsel meer kans op genezing.

Rekoefeningen voor de kuitspieren en achillespees

Strekken is altijd belangrijk bij sporten, hardlopen en wandelen. Bij achillesproblemen kunnen de juiste strekoefeningen helpen met pijnverlichting en voorkoming van dit soort klachten. Podologen bevelen dan ook altijd het strekken van kuitspieren en Achilles Tendons aan. Klik hier voor strekoefeningen...
Aanbevolen inlegzolen for achillespeesblessures:
Footlogics Casual of Comfort