Pijn onder de voetboog, pijn in het voetgewelf

Pijn in het voetgewelf is een veelvoorkomende voetklacht. Bij het opstaan in de ochtend voelt men vooral pijn en ook na veel lopen of lange tijd staan.

Na een nacht slapen is de Plantar Fascia (peesplaat onder de voet) aangespannen en als men dan weer opstaat in de ochtend wordt de vezelband plotseling uitgerekt met de eerste paar stappen.

Oorzaken van voetboogpijn, pijn in het voetgewelf

De oorzaak van pijn in het voetgewelf is Fasciitis Plantaris. Dit is Latijn voor ontsteking van de Plantar Fascia, de vezelband (of peesplaat) die onder de voet van de tenen naar het hielbot loopt.

Als de Plantar Fascia te veel en te vaak uitgerekt wordt onstaat er irritatie en ontsteking van de vezels. De Plantar Fascia speelt een belangrijke rol bij het lopen en wordt constant gespannen en ontspannen. Bij een ontsteking van de peesplaat kan een paar stappen al gauw pijn veroorzaken.

Het teveel rekken van de peesplaat komt vooral voor bij mensen die:
- het verschijnsel overpronatie ervaren
- veel lopen of staan, of vaak hardlopen
- een zwaar lichaamsgewicht heben
- stijfheid in achillespees of kuitspieren hebben

Vooral overpronatie speelt een rol. Het doorzakken van de voetboog veroorzaakt een voortdurende, onnatuurlijke over-rekking van de Plantar Fascia. Als de achillespees en kuitspieren niet soepel zijn, betekent dit nog eens een extra belasting op de Plantar Fascia.

Behandeling voetgewelfpijn, peesplaatontsteking

Een aantal studies heeft aangetoond dat een combinatie van strekoefeningen en corrigerende zolen de beste oplossing biedt voor pijn in het voetgewelf en genezing van peesplaatonsteking. Dit geldt ook voor problemen zoals hielpijn en hielspoor.

Corrigerende steunzolen zoals Footlogics voorkomen namelijk overpronatie. Hierdoor wordt het uitrekken van de plantar band sterk verminderd. Zodoende wordt de oorzaak van pijn in het voetgewelf geƫlimineerd en kan de peesplaat ontsteking makkelijker genezen. Als men daarbij ook nog dagelijks wat eenvoudige strekoefeningen doet, dan is pijnverlichting zo goed als zeker. De achillespees en kuitspieren werken namelijk samen met de Plantar Fascia tijdens het lopen (windas mechanisme). Soepelheid in de achillespees en kuiten helpt met het ontlasten van de Plantar Fascia.

Footlogics inlegzolen vormen een simpele, maar effectieve oplossing voor pijn in het voetgewelf. De unieke combinatie van ondersteuning en schokdemping helpt pijn en ongemak te voorkomen.

Footlogics biomechanische steunzolen bieden u optimaal loopcomfort, bij werk, sport, rennen of wandelen.

Wij bevelen Footlogics Casual en Footlogics Comfort aan bij pijn in het voetgewelf. Bezoek onze webwinkel hier...
Andere aanbevelingen:

  • Rust: geef uw voeten rust. Probeer zo min mogelijk te lopen en vermijd het lopen op blote voeten.
  • IJS: een plastic zakje met ijsblokjes onder de voet voor een paar minuten helpt als er zwelling aanweizg is.