Platvoeten en doorgezakte voeten (spreidvoeten)

Echte platvoeten (Pes Planus) is een aangeboren afwijking en komt zelden voor. Over het algemeen hebben mensen vaker last van zogenaamde functionele platvoeten waarbij de voet en enkel naar binnen rollen en de boog van de voet (het voetgewelf) tijdens het lopen bijna volledig doorzakt, als gevolg van overpronatie. Het lijkt dan of men platvoeten heeft, maar dit is niet het geval.

Een goede test om uit te vinden of men echte of functionele platvoeten heeft, is wanneer men de tenen vastpakt en omhoog naar zich toe trekt (zittend op een stoel). Bij functionele platvoeten verschijnt er een holte onder de voet - de voetboog komt iets omhoog. Bij echte platvoeten gebeurt er niets en heeft men vaak moeite om de tenen op te lichten. Met echte platvoeten, is bij het rechtop staan totaal geen voetgewelf aanwezig.

Met het ouder worden zakt de voetboog door en onze voeten worden iets langer. Men heeft vaak een halve schoenmaat groter nodig dan vroeger. Mensen met functionele platvoeten (ofwel doorgezakte voeten) hebben vaak voetklachten en soms ook last van knie- en rugpijn.

De oplossing voor doorgezakte voeten is simpel: Footlogics steunzolen voorzien van effectieve ondersteuning van de wreef en voorkomt daarmee volledige doorzakking. Footlogics inlegzolen zijn ontwikkeld door een podoloog om het looppatroon te corrigeren, hetgeen een positief effect heeft op voetklachten en ook klachten zoals rugpijn, pijn in de knieƫn en heupen.

Voor mensen met echte platvoeten is een bezoek aan een podoloog aanbevolen.

Aanbevolen steunzolen bij doorgezakte voeten: